Quantcast
Channel: LEDIHE
Viewing all articles
Browse latest Browse all 128

TUTORIAL #6: Een digitale verfspat maken

$
0
0

Natuurlijk zijn er tegenwoordig genoeg snufjes om op je computer te installeren waarmee je kant en klare verfspatten tevoorschijn kunt toveren. Denk bijvoorbeeld aan de standaard brushes in Illustrator, maar je hebt ook lettertypes waarbij elke letter een verfspat is. Dat is hartstikke handig en kost je ook bijna geen tijd, maar een groot nadeel is wel dat er niets uniek aan is. Met de brush in Illustrator kun je zelf nog een vorm bepalen, waardoor het al iets meer eigen wordt, maar het is het allerleukste wanneer je een compleet unieke verspat kunt creëren! In deze tutorial ga ik jullie laten zien hoe ik dat doe.

Untitled-6


Wat heb je nodig?

– Ecoline, waterverf of inkt.
– Papier
– Verschillende kwasten
– Een kopje water
– Een scanner
– Adobe Photoshop en Illustrator (ik gebruik de versie CS6, maar oudere of nieuwe versies zijn ook prima.)

STAP 1: Voor deze tutorial gaan we een unieke verfspat maken. We beginnen daarom ‘offline’. Pak een papier (het liefste een iets dikker papier) die het formaat heeft van je scanner. Voor de meeste mensen zal dit a4 zijn. Dit is handig omdat je dan zeker weet dat je het beeld in 1 keer digitaal kunt overzetten.

STAP 2: Doop een kwast in de ecoline. (Ik werk zelf het allerliefste met ecoline omdat dit een heldere en krachtige kleur geeft op papier. Ook is dit helemaal vloeibaar waardoor je er heel makkelijk mee kunt ‘spatten’.)
Wil je kleine verfspatten, dan gebruik je een kleine kwast. Wil je grotere, dan pak je een grotere kwast. Wil je niet hele donkere verfspatten, maar liever met iets meer kleurverschil, dan kun je de kwast eerst in de ecoline dopen en daarna in een glas water. Ook kun je waterverf gebruiken. Zorg ervoor dat je kwast doorweekt is met inkt en/of water voor het beste spat-resultaat!

STAP 3: Stop niet na 1 a4tje al. Je hebt nu alle spullen liggen dus maak vooral heel veel verschillende versies! Laat vervolgens alles drogen terwijl je de zooi weer opruimt.

DSC_0065

STAP 4: Scan de a4tjes met je verfspatten in. Dit doe je door Photoshop te openen en klik dan op > File > Import > Images from device. Zorg er wel voor dat je scanner is aangesloten op je computer.

1

STAP 5: Nu komt het scherm naar voren van je scanner, selecteer het gedeelte dat je wilt scannen (ik doe gewoon het hele a4tje) en zet de resolutie op 300dpi.

2

STAP 6: Als de scan klaar is opent hij in een venster in Photoshop. Nu is het belangrijk dat we de verfspat vrijstaand gaan maken. (dus zonder witte achtergrond erachter). Met kriebelige lijntjes, zoals bij deze verfspat, is dat erg lastig om netjes te doen, maar het hoeft ook niet netjes, want we gaan het nog nabewerken. Hiervoor is het wel heel handig als de achtergrond een egale kleur heeft.

3

STAP 7: Om de witte achtergrond weg te halen moeten we eerst van de laag die nu een ‘background‘ is een laag maken. Dit doen we door te dubbelklikken op de laag. (Je haalt het venster voor je lagen naar voren door op bovenin bij het menu op > Window > Layers te klikken.)

4

STAP 8: Er verschijnt nu een venster en hier kun je de laag een naam geven. Ik houd het gewoon op Layer 0. Klik op >OK.

5

STAP 9: Selecteer nu de ‘magic wand tool’ in je toolbar.

Schermafbeelding 2016-04-17 om 18.13.36

STAP 10: Klik op het witte gedeelte van je afbeelding, hij selecteert nu alles wat wit is. Dit kun je zien doordat er een kriebelig lijntje omheen verschijnt. Mocht hij nu niet alle gedeeltes pakken klik dan op de gedeeltes die je ook weg wilt hebben. Houd hierbij je SHIFT toets ingedrukt.

7

STAP 11: Als je alles hebt geselecteerd wat je weg wilt hebben druk je op de backspace knop van je toetsenbord. Je ziet dat de achtergrond nu geen kleur meer heeft. Herhaal eventueel stap10 nog eens als er nog delen zijn die je toch weg wilt hebben. Om alles te deselecteren klik je op > Select > Deselect.

Schermafbeelding 2016-04-17 om 18.16.31

STAP 12: We zijn nu klaar in Photoshop. Sla je verfspat op als een .psd op een plek waar je hem weer kunt terug vinden. >File > Save. Open daarna in Illustrator een nieuw document. >File >New. Ik kies voor een liggend A3 formaat.

Opzich is de verfspat nu al heel erg mooi, dus je kunt hem ook zo gebruiken uiteraard. Ik vind het voor sommige uitingen toch ook wel mooi wanneer de spat net iets digitaler is. Daarom gaan we de spat nu ‘tracen’. Hierdoor wordt het eigenlijk een illustratie die uit allemaal lijnen bestaat waardoor je hem heel gemakkelijk kan aanpassen, maar ook erg makkelijk kunt vergroten of verkleinen.

STAP 13: Plaats je verfspat op je lege document. Ga naar >File > Place, en selecteer de verfspat.

1ill 2ill

3ill

STAP 14: Nu gaan we hem ‘tracen’. Selecteer de afbeelding en ga naar > Window > Image Trace. Er verschijnt nu een pop-up scherm met de opties voor het tracen.

5ill

STAP 15: Laten we die opties eens bekijken. Belangrijk om te weten is, dat we onze verfspat in kleur willen houden, dus de trace moet in kleur gedaan worden. Ook willen we hem graag vrijstaand houden, dus de achtergrond moet niet wit gemaakt worden. Daar is de optie ‘ignore white’ voor. Verder kun je met de balkjes wat spelen. Ga op zoek naar het gewenste resultaat. Gewoon proberen! Zet je ‘preview’ knop aan, zodat je direct kunt zien wat er veranderd.

6ill

LET OP!: Het kan zijn dat je een melding krijgt dat het bestand te groot is o.i.d. waardoor het sloom gaat. Klik gewoon op >OK. Bij mij gaat het altijd goed. Als je een hele slome of oude computer hebt kan het wel zijn dat je computer vastloopt, deze functie vraagt soms nog wel eens wat van je computer.

7ill

STAP 16: Tijd voor de laatste stap. Ervoor zorgen dat de verfspat lijnen krijgt zodat we hem eventueel kunnen bewerken. Ga naar >Object > Image trace> Expand. Er komen nu honderden puntjes in je verfspat. Elk puntje kun je verwijderen, uitrekken, verplaatsen, noem maar op. Je kunt dus met een beetje geduld je hele verfspat weer aanpassen als je zou willen. Wat vooral fijn is aan deze optie, is dat de verfspat nu heel makkelijk te vergroten en te verkleinen is zonder dat hij er pixelig uit komt te zien.

8ill9ill

STAP 17: En voilà! Hier heb je jou resultaat. Een compleet unieke digitale verfspat! Veel plezier ermee!

Schermafbeelding 2016-04-17 om 18.44.58

Maak jij vaak gebruik van je scanner (voor creatieve doeleinden)?

Het bericht TUTORIAL #6: Een digitale verfspat maken verscheen eerst op LEDIHE.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 128