Quantcast
Channel: LEDIHE
Viewing all articles
Browse latest Browse all 128

Gelukkig ben ik gelukkig

$
0
0

Opzich zou ik best wat redenen kunnen bedenken om me heel down te voelen. Om verdrietig, boos of chagrijnig het leven door te gaan. Ik denk dat iedereen wel redenen kan bedenken in zijn of haar leven waarbij ze vinden dat zij daar ook een goede reden voor (zouden) hebben. Het leven gaat nou eenmaal niet over rozen en vaak genoeg gebeuren er om ons heen, in het leven van een dierbare of in ons eigen leven hele vervelende, pijnlijke en moeilijke dingen. Natuurlijk hebben deze situaties invloed op je stemming en kunnen ze een dag die, klaarblijkelijk heel mooi begon, compleet overhoop halen. Maar laat jij je daardoor uit het veld slaan? Of pak je jezelf weer bij elkaar? En als je dat laatste dan doet, hoe doe je dat dan?

gelukkig
Schildering door Sam Peeters

Niet iedereen is gezegend met een positieve kijk op de wereld, maar laten we eerlijk zijn, pessimisten zijn niet altijd het leukste gezelschap om erbij te hebben. Niemand houdt van klagende en zeurende mensen die nergens een oplossing voor willen bedenken, en hoewel je dit heus af en toe eens mag doen, wordt er eigenlijk wel van ons verwacht dat we allemaal het zonnetje in huis zijn. Elke dag weer, overal. Nou ben ik zelf niet echt een persoon die zich wat aantrekt van ‘wat de maatschappij wil’, maar het is ook veel beter voor je eigen gemoedstoestand. Je wordt/bent gewoon gelukkiger als je ook gelukkig doet!

Ik ben geen psychiater, maatschappelijk werker of iets in die trant. Ik ben gewoon een persoon die gelukkig is. Ik heb een groot voordeel dat ik makkelijk vergeef en vergeet, dat ik een positieve kijk heb op de wereld en goed ben in relativeren. Dat helpt erg mee. Maar er zijn in de afgelopen jaren meer dingen die ik heb geleerd die mij geholpen hebben met accepteren en gelukkig zijn, en die mij vooral hebben geleerd om met moeilijke momenten om te gaan en deze goed te verwerken zodat het mijn geluk niet in de weg zal staan. Ik deel ze met liefde met jullie.

HOE WORDT JE NOU GELUKKIG?

Uitspreken
Wat voor mij het beste werkt in het begin, is om de zorg die ik op dat moment heb, uit te spreken. Dat kan tegen een goede vriend of vriendin, maar je kunt ook hardop tegen ‘het universum’ praten. (Dat universum kan ook een God zijn). Het is wel erg belangrijk dat je het hardop uitspreekt, want doordat je hardop praat moeten je hersenen de juiste woorden vinden en daardoor maak je eigenlijk een logische samenvatting van wat er aan de hand is. In veel van deze gevallen kom ik er achter dat het allemaal eigenlijk wel meevalt en heb ik er vaak al meteen een oplossing voor (mocht die nodig zijn in die situatie). Wanneer je je tegen een vriend of vriendin uitspreekt, zal diegene ook input geven op de situatie. Soms ziet een ander dingen veel helderder dan jijzelf en dat kan soms leiden tot de sleutel.

Afleiding (maar geen ontkenning)
Het is goed om niet continue in de situatie te blijven hangen. Hoe zwaar deze ook is, afleiding is goed om ervoor te zorgen dat je je er niet in verliest. Dit betekend niet dat je het ontkent, of wegdrukt, want dat is dan weer niet goed, maar gewoon even je gedachten verzetten is wel erg verfrissend en goed voor je. Je zult merken dat je onbewust toch nog wel bezig blijft met het onderwerp, en dat is ook niet erg, maar je bent ook even wat anders aan het doen. Ga lekker wandelen, of even winkelen. Geniet van wat je tijdens deze activiteit allemaal ziet. Een opa en oma die hand in hand lopen op straat, een vogeltje die op zijn aller hardst fluit of die mevrouw van 60 in haar knalgele jas. De wereld vergaat niet, ook al voelt dat nu even zo, en door wat te ondernemen ga je dat iets beter inzien.

Meditatie
Om vervelende situaties goed te kunnen verwerken is het belangrijk dat je als mens ook in balans bent. Zorg er daarom voor dat je elke dag een rust moment in je dagelijks leven creëert. Dit kan door middel van meditatie. Dat hoeft niet zo zweverig te zijn, gewoon even op de bank zitten en je ogen sluiten is ook al goed. Luister naar de geluiden om je heen en verdwaal er even in. Een goede nachtrust is ook erg belangrijk. Slaap rond de 8 uur per nacht en ga niet te laat naar bed en er ook niet te laat uit. Als je lichaam (en vooral je brein) is uitgerust kun je vervelende situaties veel beter aan.

Wat is er positief aan?
Ik ben een groot fan van omdenken en gebruik het ook vaak in vervelende situaties. Probeer er iets positiefs in te zien. Bijvoorbeeld, je hebt voor de zoveelste keer ruzie met je moeder over hetzelfde onderwerp. Het lijkt alsof jullie er niet meer uit gaan komen en je bent het spuugzat. In plaats van boos weg te lopen en je woede te laten ophopen kun je ook denken; ‘wat is hier positief aan?’ Dat lijkt misschien lastig, maar als je nu bedenkt dat het eigenlijk wel heel mooi is dat jou moeder en jij precies hetzelfde reageren in deze situatie, en dat jullie dus eigenlijk heel erg op elkaar lijken op dat punt. Dan is het probleem ineens een stuk minder moeilijk. Want jou moeder denkt precies zoals jij denkt, dus jij weet precies hoe ze zich voelt en andersom. Een beetje bereidwilligheid, een beetje liefde, en het komt weer helemaal goed.

Omarmen (acceptatie)
Sommige dingen kun je nou eenmaal niet oplossen. Bijvoorbeeld een overlijden. Deze situaties moet je helaas gewoon accepteren, hoe moeilijk dat ook is. Acceptatie komt vaak met stapjes, en dat is ook niet erg, het hoeft ook niet in 1 keer. Wat wel belangrijk is, is dat je zelf inziet dat het moet gebeuren. Dat het niet anders kan. Dit begint met het omarmen van de situatie en dat doe je heel gemakkelijk door het ook daadwerkelijk te omarmen. Zeg het tegen jezelf, visualiseer het in je hoofd. Heel bot gezegd; je moet gewoon dat knopje omzetten. Klinkt gemakkelijk, is het niet. Maar oefening baart kunst. (En bovenstaande stappen helpen daar ook enorm bij.)

Verder willen gaan
Waarom zou je iets willen verwerken, accepteren, oplossen, als je toch niet weet waarvoor je het doet? Daar wordt het allemaal een stuk moeilijker van. Zorg er daarom voor dat je weet waarom het voor jou zo belangrijk is om het achter je te kunnen laten. Waar wil je heen? Wat is je doel? Ga niet in een toekomst leven, dat heeft geen zin, het is nu vandaag, maar een doel hebben is wel erg handig en motiverend om ergens echt voor te gaan en om iets te laten slagen.

Wat doe jij voor jou geluk?

Het bericht Gelukkig ben ik gelukkig verscheen eerst op LEDIHE.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 128